EQUIP

JÚlia Sánchez ANDREO

Soc la Júlia, una dona treballadora, ecofeminista, mare i amant de les celebracions.
En l’àmbit formatiu, sóc Llicenciada en Sociologia, en l’itinerari d’educació i cultura. Tinc el Màster en Participació Ciutadana i Polítiques Locals i sóc graduada en Magisteri d’Educació Primària.
El 2005 vam fundar el Grup de Teatre de les Oprimides, GTO Teatraviesas i el 2009, el grup de Teatraviesas a les escoles. Vam desenvolupar diferents obres de teatre fòrum per treballar sobre les violències de gènere, la discriminació racial o els trastorns alimentaris. 
El 2009, vaig crear La Ciranda. El nom del projecte prové de la dansa del cirandeiro, que celebràvem a la Chapada Diamantina, a Brasil ·:·
El 2011, vaig estar becada per l’Institut Català de les Dones, per seguir investigant sobre les violències de gènere en l’adolescència. 
Del 2010 al 2017, he estat professora externa del Postgrau en Teatre i Educació de l’Institut del Teatre de Vic. 
Des del 2013 he profunditzat en el coneixement de la sexualitat femenina de la mà de la ginecòloga Montserrat Catalan i l’antropòloga Sophia Style.
Des del 2015, he creat el projecte pedagògic “Celebrem la Sexualitat” per l’educació afectiva i sexual integral, amb perspectiva de gènere, en benefici de tota la comunitat educativa.
La Júlia ha iniciat i dirigit el projecte de La Ciranda fins ara. Ofereix els tallers a les aules, les formacions pel professorat i coordina la creació dels nous materials. Treballa amb les famílies, escoles i administracions per oferir propostes integrals i de qualitat.

NataCHa Fabregat Rossell

Soc la Nat, amant de la naturalesa i les relacions humanes.

En l’àmbit formatiu, sóc llicenciada en Psicologia i especialitzada en Psicologia Sanitària i terapeuta familiar sistèmica. El meu bagatge professional m’ha dut a treballar amb infants, adolescents i famílies amb risc de vulnerabilitat social i educativa.
El 2014 vaig fundar una associació sense ànim de lucre “El Roure acompanyament de referència” que vol promoure un acompanyament social i terapèutic a infants, joves i famílies.
Actualment, centro la meva tasca a acompanyar a famílies des d’una mirada sistèmica, per tal de promoure vincles sans, harmoniosos i proporcionar a joves i adults, espais de reconeixement, capacitació i contenció.

La Natacha ha col·laborat amb La Ciranda en les tasques de secretaria i en la redacció de subvencions. S’ocupa també de realitzar tallers a les aules de l’educació primària i ofereix acompanyament terapèutic a joves i famílies. 

col·laboradores

Montserrat Catalan Morera

Enamorada de la vida, amb el desig d’estendre la felicitat sobre la terra. Això té un dia a dia en l’àmbit personal i en el social, a vegades dur, però sempre el més digne, conscient i coherent possible amb una mateixa, amb la humanitat i amb els recursos que la naturalesa ens entrega tan generosament a totes per igual. Però que la nostra cultura i la història maltracten sense parar. Sóc àvia, sòcia de Nacer en Casa i cofundadora de “Migjorn, casa de naixements”.

En aquests moments, estic entusiasmada per “Apropar el naixement a escoles i instituts”, en “Celebrar l’arribada de la fertilitat a les aules”, en acompanyar a les dones en el seu “Viaje de la mujer cíclica” i en difondre el que avui les neurociències ens confirmen: la necessitat de cuidar la vida des del seu inici, com anunciem en “l’ecologia dels sistemes humans”.

La Montse dóna suport al projecte amb el seu llegat, amb la seva complicitat i a través de l’Associació 9 Món, acompanyant Migjorn. Arran de la nostra complicitat, aviat publicarem el 4 títol dels contes de la Col·lecció Migjorn que editem amb Pol·len.

 

Verónica Ramilo Graña

Sóc la Vero, una apassionada de l’art i el món de la sexologia.

En l’àmbit formatiu, sóc Diplomada en Treball Social i Sexòloga i he fet formació en Facilitació de grups. A l’àmbit social he treballat sobretot, en projectes amb persones amb diversitat funcional i cognitiva, gent gran i suport a les persones cuidadores.

He coordinat i programat diferents jornades de sexualitat per a col·lectius específics com dones grans, adolescents, etc.

He desenvolupat tallers de sexualitat per homes, adolescents i infància, i he participat en el disseny de la Maleta pedagògica de La Ciranda.

Formo part dels/les professionals que desenvolupem el projecte Niñas y Niños, d’educació sexual basada en les diversitats.

La Vero ha participat en l’activació de les intervencions del programa pedagògic “Celebrem la Sexualitat”, ha estat treballadora de La Ciranda i puntualment col·labora com a formadora. 

rosa sanchis karicies rosa sensat educació sexual

ROSA SANCHIS I CAUDET

Soc Rosa Sanchis i Caudet, i treballe de professora a Secundària i Batxillerat des de fa més de tres dècades. A més d’ensenyar català, he volgut incorporar la sexualitat tant en la tutoria com en la matèria que ensenye, especialment a través del blog Karícies.

Sempre m’ha agradat compartir la meua experiència i per això he escrit uns quants llibres i també articles per tal de difondre, d’ajudar altres profes a superar les inseguretats i les pors i d’animar a fer educació sexual des d’una perspectiva integral, feminista i diversa.

A l’actualitat treballe d’assessora docent en igualtat i diversitat sexual, familiar i de gènere en la UEO (Unitat Especialitzada d’Orientació) de València i és un plaer per a mi col·laborar en el projecte de La Ciranda.

La Rosa és una referent de l’educació afectiva i sexual pel projecte de “Celebrem la Sexualitat” i alhora una companya i còmplice en la redacció d’articles per l’Associació de Mestre Rosa Sensat i altres aventures que estiguin per arribar ·:·

Hortensia Vallverdu Toron

Soc la Hortensia Vallverdú, pediatra d’Atenció Primària al sistema públic de salut i a consulta privada. 
Tracto de fer una “slow pediatria”, fent una aproximació integral i respectuosa cap a l’infant i la seva família. 
Defenso el part i naixement respectats. Treballo per promoure i protegir l’alletament natural. Sóc membre del Comitè de Lactància a l’Atenció Primària de Barcelona (Institut Català de la Salut).
Participo com a docent en diversos cursos de lactància i pediatria per a diferents institucions, hospitals i associacions. 
Imparteixo tallers de primers auxilis infantils i dono xerrades per a famílies sobre temes relacionats amb la salut infantil.
La Hortencia és la nostra pediatra de referència.

Entitats col·laboradores

la nostra història

 • El 2009, la sociòloga i mestra Júlia Sánchez va fundar La Ciranda, per l’acompanyament respectuós de les sexualitats d’infants, joves i dones.
 • El 2011, va ser becada per l’Institut Català de les Dones per investigar sobre les violències de gènere en l’adolescència.
 • El 2015, va iniciar el projecte pedagògic “Celebrem la Sexualitat” per l’Educació Afectiva i Sexual Integral i va rebre el 2n premi del programa “Construïm en femení les altres economies” de BCN Activa.
 • El 2016, va rebre el traspàs dels tallers d’Educació Sexual desenvolupats, entre el 2011 i el 2015, per Montserrat Catalán, cofundadora de la casa de naixements Migjorn.
 • El 2017, es va fundar l’Associació 9 Món, acompanyant Migjorn. En aquest marc, va crear la Maleta de Recursos Pedagògics.
 • El 2017, es va incorporar la sexòloga i treballadora social Verònica Ramilo, per iniciar els primers tallers de “Celebrem la Sexualitat” a les escoles i com a formadora especialitzada en diversitats.
 • El 2018, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès va incorporar els tallers a l’oferta municipal per la Promoció de la Salut.
 • El 2018, Verònica Ramilo ha començat a col·laborar amb Chrysalis, associació de famílies de menors trans.
 • El 2019 el projecte va rebre el 1r premi del programa “Camí a la Solidesa” de BCN Activa i del Comissionat de l’Economia Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona.
 • El 2019, es va iniciar la formació de 40 hores reconegudes pel Departament d’Educació a través del CAIEV, i els tallers a les escoles amb l’Ajuntament de Barcelona.
 • El 2020, Júlia Sánchez va participar en l’assessorament del programa “Coeduca’t” del Departament d’Educació.
 • El 2021, hem rebut el 1r premi del Concurs d’Emprenedoria de l’Economia Social de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.
 • El 2021, s’ha incorporat la psicòloga sanitària Natacha Fabregat a l’equip de talleristes i com assessora familiar.
 • Fins ara, hem distribuït la Maleta Pedagògica a 12 Centres de Recursos Pedagògics del territori català, hem fet més de 2.000 intervencions en centres educatius, hem format a més de 200 professionals i moltes famílies han participat en les nostres xerrades i trobades per l’acompanyament respectuós de les sexualitats en totes les etapes.

 

memoria ciranda celebrem sexualitat

els nostres valors

 • Potenciem els Drets Sexuals i Reproductius reconeixent-los com a Drets Humans Fonamentals, centrals en la vida de totes les persones, en totes les edats.
 • Basem les nostres propostes en un model de coeducació, per la defensa la igualtat real d’oportunitats, el valor de la diversitat i el compromís per l’eliminació de tota mena d’estigma o discriminació, per fer real l’equitat amb perspectiva de gènere.
 • Promocionem la salut sexual i reproductiva posant paraules i apropant els coneixements sobre: el naixement i el part, el coneixement del propi cos i els canvis vitals a la pubertat i l’adolescència, el plaer afectiu i sexual, el valor de la diversitat sexual i el bon tracte en totes les relacions d’intimitat.
 • Aprofitem la curiositat innata i l’inici dels processos maduratius en la biografia real dels infants i en totes les persones, per introduir una educació afectiva i sexual significativa, preventiva i d’impacte positiu, que desenvolupi l’autoconeixement, l’autoestima i l’autonomia, en un marc de relacions d’interdependència, per tenir competències per a l’assertivitat, la presa de decisions respectuoses, el bon tracte i la cura.
 • Aportem informacions, habilitats i competències per revertir l’imaginari social i les conductes dominants fonamentades en la cultura patriarcal, en l’educació del silenci i la culpa, la hipersexualització, la pornografia, l’estètica dominant i els models de consum i explotació; cotnra la discriminació i les agressions patriarcals, la visió androcèntrica, heteronormativa, binària o exclusivament reproductiva de la sexualitat.
 • Treballem a les aules, amb el professorat i les famílies d’acord a models teòrics contrastats, amb metodologies actives, socioafectives i creatives, amb materials sensibles i creant ambients de confiança.
 • Oferim propostes adaptades i sensibles als diferents processos maduratius i psicosexuals de les persones amb les quals treballem. Amb la flexibilitat necessària per atendre les diferents formes d’aprenentatge, relació i comunicació i les necessitats culturals i socials de cada context.
 • Estem alineades amb els principis i valors de l’economia social i treballem amb artesanas i proveïdores locals i de l’Economia Social i Solidària.

 

MÉS SOBRE ELS DRETS SEXUALS

Vols contactar amb nosaltres?

• Tradueix •